Нова теория пренаписва първите моменти от катастрофата в Чернобил

Нова теория за началните моменти по време на ядрената катастрофа в Чернобил, базирана на допълнителен анализ, бе представена за пръв път в списанието Nuclear Technology – официален дневник на Американското ядрено дружество. Новата теория предполага, че първата от двете експлозии, докладвани от очевидците, е ядрена, а не пара-експлозия, както се смяташе до момента. Новото виждане бе представено от изследователи от Шведската агенция за изследване на отбраната, Шведския метеорологичен и хидрологичен институт и Стокхолмския университет.

Хипотезата е, че първото експлозивно събитие е било струя от отломки, изхвърлени на много големи височини от серия от ядрени експлозии в реактора. След това, в рамките на три секунди, е последвала експлозия – от пара, която е разрушила реактора и изпратила още отломки в атмосферата – на по-ниски височини.

Теорията се основава на нов анализ на ксеноновите изотопи, открит от руски учени четири дни след злополуката в Череповец – град на север от Москва, далеч от “арена“ на Чернобилската авария. Тези изотопи са били продукт на скорошно ядрено делене, което предполага, че биха могли да са резултат от скорошна ядрена експлозия. За разлика от тях основните отломки в Чернобил, озовали се на северозапад към Скандинавия, съдържат “равновесни” ксенонови изотопи от ядрото на реактора.

След оценка на атмосферните условия в региона по онова време авторите са установили също, че “свежите” ксенонови изотопи в Череповец са резултат от отломки, озовало се на много по-големи надморски височини, отколкото отломките от разбивнето на реактора, които са се отклонили към Скандинавия.

Наблюденията на разрушения резервоар на реактора показват, че първата експлозия е причинила високи температури – достатъчно високи, за да се разтопи масивната подложка с дебелина 2 метра в част от сърцевината. Такива щети биха могли да са причинени от ядрена експлозия. В останалата част от сърцевината дъното е сравнително непокътнато, макар да е спаднало с почти четири метра. Това предполага експлозия от пара, която не създава толкова високи температури, за да разтопи плочата, но създава достатъчно натиск, за да я избута.

Всичко това навежда на мисълта, че ядрен взрив в дъното на реактора е предизвикал струя от отломки откъм основата на реактора, обяснява водещият автор и пенсиониран ядрен физик от Шведската агенция за изследване на отбраната Ларс Ерик Де Геер. Струята се е изсстреляла нагоре през тръбите за презареждане с ядрено гориво. Отломките са разбили свръзките на тръбите, продължили са през покрива и са отишли на височина от 2,5-3 км, където метеорологичните условия са им осигурили “път” към Череповец. Около 2,7 секунди след това е настъпила и втората експлозия, – парната, която е разрушила резервоара на реактора.

Сеизмичните измервания и докладът на очевидците говорят за “синя светкавица” над реактора няколко секунди след първата експлозия. Това също подкрепят новата хипотеза за ядрена експлозия, последвана от парна експлозия. Този нов анализ създава нова представа за бедствието и може да се окаже полезен за предотвратяването на бъдещи подобни инциденти.

На снимката: една от сградите в град Припят, евакуиран незабавно в нощта на аварията, които днес изглеждат призрачно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*