Кафе-утайка ще задвижва автобуси в Лондон

Утайките от варене на кафе в Лондон ще бъдат използвани, за да осигуряват енергия за задвижването на някои от лондонските автобуси. Проектът е дело на Royal Dutch Shell и Argent Energy – компания за чисти технологии. Новото биогориво се базира на маслото в утайката от смлените кафеени зърна. Това масло ще се включи във веригата за доставки на горива за автобусите в Лондон. Всъщност утайките могат да се използват без необходимост от модификация, съобщиха двете компании в изявление.

Argent Energy вече е произвела достатъчно масло от кафе, за да може да захранва един автобус за година, ако маслото се използва в чист вид като добавка за 20-процентния био-компонент, смесван с дизеловото гориво, за да се образува гориво B20. Транспортният център на Лондон се интерессува от подобни биогорива, за да ограничи въглеродните емисии от транспорта в града, и неотдавна експериментира с добавянето на използвано готварско масло от кетъринг индустрията.

Като се има предвид, че средният жител на Лондон пие около 2,3 чаши кафе на ден, годишно в британската столица се генерират 200 000 тона утайка от кафе. Сега този материал ще се събира от веригите кафенета и фабриките, след което ще се преработва, за да се извлече от него маслото.

“Това е чудесен пример какво може да се направи, когато започнем да преосмисляме отпадъците и да ги виждаме като неизползван ресурс”, казва основателят на инициативата Артър Кей.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*