Проект за уроци за пчелите в училищата търси обществена подкрепа

Проект за въвеждане на интригуващи уроци за живота на пчелите в българските училища търси обществена подкрепа в конкурс за социално-отговорни начинания. „Приказка за кошера“ е учебен модул, който включва прожектиране на филм за пчелите, сглобяване на кошери от стиропор (за да е лесно за децата), беседа и игри, свързани с ролята на пчелите в опрашването, биоразнообразието и ползите от меда.

Според данни на Медицинският университет в София, 95% от българските деца консумират храни с добавена захар всеки ден. Това е една от причините за увеличаването на проблемите с наднормено тегло в детска възраст. Същевременно консумацията на мед в България е на едно от най-ниските места в ЕС.

Наред с това учените по цял свят наблюдават как пчелите продължават да намаляват. Различни фактори допринасят за тяхното унищожаване, сред които са употребата на агресивни селскостопански химикали, вредителите и др.

Проектът „Приказка за кошера“ е на сдружение „Био Град София“, което наскоро създаде Музея на пчелата в столицата. „Именно интересът на децата, които идваха през ваканциите със своите родители,… провокира и желанието ни да предложим и програма за самите училища”, казват от сдружението.

Ето как те дефинират програмата и нейните цели:

  1. Активно включване на децата: представяне не само на теоретичен материал, но и обучение под формата на весела игра, съобразена с възрастта на децата – обличане на специално изработени детски пчеларски костюми, сглобяване на кошери, куклен театър;
  2. Представяне на разликите между пчелата и останалите полинатори (в големия град има много диви пчели, особено пролетно време, които често се бъркат с други полинатори); изучаване на устройството на кошера и пчелното семейство;
  3. Информация за разликите между различните видове мед; полезност на меда; алергии от полени; мед без съдържание на полени (манов мед); пчелни продукти.

Проектът търси подкрепа чрез гласуване в конкурса на Деспред „Сподели и помогни“ тук.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*