Слънчевата енергия в Мексико ще е най-евтината в света

Слънчевата енергия, която скоро ще се генерира в Мексико, ще бъде най-евтината в света – с цени от 1,77 цента на киловатчас, според данни от Централния национален център за контрол на енергията (Cenace) в Мексико. Департаментът по енергетика в Мексико наскоро обяви имената на компаниите, избрани да изпълнят най-новите проекти за възобновяема енергия в страната, и цените, на които ще се продава тази електроенергия. Най-ниската цена за слънчева енергия в Мексико е определена точно под тази на Саудитска Арабия: 1,77 цента на киловатчас. Очаква се тя да продължи да намалява до 1 ¢/kWh през 2019 или дори по-рано. В този най-скорошен търг бяха одобрени 15 оферти от осем дружества за слънчева и вятърна енергия, сред които Canadian Solar, ENEL Green Power и Mitsui. Събитията се разглеждат от индустрията като знак, че развитието на възобновяемите енергии в Мексико не се бави.

Проектите за чиста енергия, одобрени неотдавна от Мексико, ще бъдат завършени и ще продават енергия до 2020 г. Те и други подобни проекти са важни стъпки към постигането на целите на Мексико по Парижкото споразумение, както и регионалните цели, установени от Мексико, Съединените щати и Канада. През 2016 г. трите държави обещаха да добиват 50% от своята енергия от възобновяеми източници до 2025 г. Канада е на път да постигне тази цел, докато Мексико продължава да изгражда порфолиото си от възобновяеми източници. Съединените щати все още изостават в прехода си към чиста енергия.

Случилото се в Мексико надхвърли очакванията на скептиците, които вярваха, че такава ниска цена за соларна енергия в страна като Мексико е непостижима, или поне „много малко вероятна“. Независимо от икономическите предизвикателства държавата доказва, че по целия свят е възможно да има достъпна възобновяема енергия. Това е „светлина в тунела“ за перспективите за Парижкото споразумение на фона на оттеглянето на Съединените щати. Ако сегашните тенденции продължат, светът може скоро да се радва на изобилна, чиста и достъпна енергия, възможностите на която са безкрайни.

1 коментар

  1. А у нас има едни 1000 мегавата от фотоволтаици които се изкупуват скъпо защото беше умишлено направена за законно ограбване на гражданите тоест през последните десетилетия хората се ограбват с “вратички“ в закона(несправедливо)и Цв.Василев когато го награждаваха за банкер №1 на България(преди да фалира банката) го каза точно “неморално но законно“

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*