“Събирачи“ изнасят от столицата 240 тона отпадъци на ден за рециклиране

В пунктовете за вторични суровини в София всеки ден се събира една четвърт от софийските отпадъци. Хората, които успяват да постигнат този значителен процент, са неформалните “доставчици” на пунктовете за изкупуване – “събирачи“, които носят вторични суровини предимно от уличните контейнери.

Теренните изследвания на “За Земята” и данни от експертни доклади показват, че най-малко 5 хил. души в столицата успяват на ден да събират по 240 тона материал, годен за рециклиране. Това прави по между 870 и 100 хил. тона годишно.

Извличайки ценните материали от общите контейнери, те спестяват около 16 млн. лева годишно на жителите на София от разходите за транспортиране и третиране на отпадъците, възлизащи на над 200 лева на тон.

Неясно остава какво ще се случи през 2019 година, когато пунктовете за изкупуване на вторични суровини трябва да бъдат изнесени извън жилищните зони. Тази мярка неминуемо ще затрудни достъпа на най-бедните “събирачи”. Това най-вероятно ще намали и без това ниското ниво на рециклиране в София.

Едно от възможните решения е общината и организациите за разделно събиране и оползотворяване да помислят за партньорство с уличните събирачи за разделно събиране от врата на врата, предлагат от „За Земята“.

Екипът на “За Земята” ще продължава с теренни изследвания на непознатия неформален сектор в управлението на отпадъците и ще търси диалог с отговорните институции, за по-ефективно, по-здравословно, по-икономично и по-социално управление на отпадъците.

1 коментар

  1. Българските политици са преценили, че ползата от техният труд не е достатъчна, и ги облагат с данък 10%.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*