Първата в света фотоволтаична панорама е в Сан Антонио

Все по-често соларните панели се втъкават в околната обстановка по красив и приятен за окото начин. Те вече не са грозновато изглеждащ придатък към сградите, а дизайнерска част от фасадите, не са натрапчиви за окото масиви, а фантастично офоремни фигури като например панди.

Решена да разкраси градовете ни, превръщайки слънчевите панели в творчески произведения на изкуството, сиатълската Инициатива за генериране на наземно изкуство LAGI разкри първата в света инсталация от соларни панели с красива панорама: пеперуда. Инсталацията е наречена La Monarca и е дело на художника Круз Ортис с творчески напътствия от художника Пенелопе Бойе.

Соларната панорама „Пеперудата“ – наскоро представен на фестивала за изкуства в Сан Антонио – е създадена чрез усъвършенствана технология за направа на фотоволтаични филми, която позволява лесно преминаване на светлината през печатния филм, който се залепва върху панелите. Красивото изображение е само първата стъпка в плана на LAGI да комбинира устойчивите енергийни инфраструктури с публичното изкуство. Работейки в сътрудничество с местни художници, архитекти, ландшафтни архитекти, инженери и учени, организацията се надява да накара обществото да гледа на фотоволтаиците като на платформи за сътрудничество, които дават възможност на градовете да създадат нов вид изкуство, елегантно втъкано в новото поколение системи за добив на чиста енергия.

Според художника, “La Monarca” е вдъхновен от статута на Сан Антонио като първия град-шампион в защитата на пеперудата Монарх – отличие на Националната федерация за дивия живот. Като символ, поставен върху инсталация за чиста енергия, изображението напомня за заплахите за дивия живот, резултат от глобалното затопляне и промяната на климата.

След фестивала панорамата ще бъде преместена в своя постоянен дом в градина в центъра „EPICenter” в Сан Антонио, където ще бъде използвана за генериране на слънчева енергия директно за сградата.

Снимки: Land Art Generator Initiative

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*