Великобритания иска безпилотните коли да са „на улицата“ до 2021 г.

Британският финансов министър Филип Хамънд ще отпусне финансиране за развитието на проекти в областта на изкуствения интелект на стойност 75 млн. лири (84 млн. евро) и за пускане на безпилотни автомобили пътищата в Обединеното кралство до 2021 г. Очаква се това да бъде обявено по време на речта му за държавния бюджет.

Хамънд ще обяви и регулаторни промени, които да позволят развитието на британската индустрия за безпилотни автомобили. Оценките са, че тя ще достигне стойност от 28 милиарда лири до 2035 г. Надеждата на министъра е, че автономните коли ще се появят по пътищата в страната в рамките на идните три години. “Някои биха казали, че това е твърде смел ход, но смятам, че трябва да приемем тези технологии, ако искаме Великобритания да бъде водеща в новата индустриална революция”, каза той в телевизионно шоу в неделя.

Министърът, който е подложен на натиск да осигури “впечатляващ“ бюджет, ще обяви и фонд на стойност 400 млн. паунда за компании, които целят да изградят пунктовете за зареждане на електрическите автомобили из цялата страна.

С фокус върху технологичните индустрии правителството също така планира да похарчи 75 млн. лири в подкрепа на компаниите, развиващи изкуствен интелект, и 160 млн. паунда за разработване на 5G технология, която – според кабинета – е е необходима за масовото внедряване на безпилотните автомобили.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*