МОСВ: Въздухът в София става все по-чист

Въздухът в София става все по-чист. Проблем е зимното отопление на твърдо гориво. Това обяви днес минисътрът на околната среда и водите Нено Димов на пресконференция.

В периода 13-20 ноември мобилна станция за измерване качеството на въздуха е провела замервания на 4 ключови места в София, посочи министърът. Измервани са фини прахови частици, серни и азотни оксиди и други замърсители в два 2 квартала с отопление на ТЕЦ – Младост и Студентски град – 1 квартал с ототпление на твърдо гориво – Бояна – и един район с тежък транспортен трафик – кръстовището на бул. Стамболийски при Булбанк. „Навсякъде няма превишаване на нормите на фини прахови частици с изключение на едно превишение на 17 ноември 2 пъти в Бояна, с двойно повишение на ФПЧ в периода 17 до 23 часа. Това отново потвърждава, че основният замърсител на въздуха е битовото отпление с твърдо гориво,” обобщи министърът.

През 2014 година само една от станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух в София е регистрирала средногодишни стойности под горния праг на нормите, посочи още Нено Димов. През 2016 г., по думите му, всички станции отчитат средногодишни ФПЧ концентрации под нормата. При дневните превишения се вижда ясно понижаване на замърсяванията, каза още Нено Димов. Това не значи, че всички данни са под нормите – все още има превишения, но те са много по-ниски в сравнение с 2014 година.

От тази зима на територията на СО ще заработи система за ранно предупреждение за очаквани замърсявания на въздуха, увери пък Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда в Столична община. Засега обаче не е решено какви мерки ще се предприемат при сигнал от системата за ранно предупреждение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*