Климатичните бедствия правят 2017 година най-скъпата досега

Група от някои от най-големите застрахователни компании в света предупреди, че екстремните климатични бедствия правят 2017 година една от най-скъпите в историята. Те настояват секторът „да удвои усилията си за справяне с огромния недостиг на глобално застрахователно покритие”.

Групата от 28 водещи застрахователни компании заяви, че през последното десетилетие екстремните климатични бедствия са допринесли за глобална “дупка в превенцията на климатичните рискове“ на стойност 1,7 трилиона щатски долара. Повечето от тези щети в крайна сметка се поемат от правителствата и гражданското общество.

Само 30% от катастрофалните загуби през последните 10 години са били застраховани, според ClimateWise Principles Independent Review 2017 – годишния анализ членовете на групата. Сред тях са Aviva, Allianz, Lloyd’s, Prudential, Swiss Re, Willis Towers Watson и др.

Инициативата “Climatewise” публикува и анализ, в който се описва как нарастващата глобална “дупка в превенцията на климатичните рискове“ е била подчертана през 2017 г. от събития като урагана Харви в Тексас – щетите от който възлизат на около 180 милиарда долара – и опустошителни наводнения в Индия и Африка, бурите из Карибите и горещи вълни и пожари на много места по света. В Тексас едва едно от пет домакинства има застраховка за наводнение. В развиващите се страни разпространението на застрахователните практики е още по-ниско, тъй като често това се смята за недостъпно за много общности. Така бедните народи са още по-уязвими на „произвола“ на суши, урагани или наводнения.

“Нашата индустрия е разтърсена от климатичните рискове, оказващи влияние върху градските центрове, а 2017 е на път да се окаже една от “най-скъпите” години досега“, каза председателят на ClimateWise Морис Тълъх. „Пропастта в превенцията на климатичните рискове изправя застрахователите пред едно от най-големите предизвикателства в нашата индустрия. Разходите за разширяването на застрахователното покритие сега са просто недостъпни на много места по света и е необходим проактивен отговор от наша страна“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*