Коста Рика ползва близо 100% възобновяема енергия

Тази година латиноамериканската страна гони нов световен рекорд в използването на ВЕИ

Водните електроцентрали имат най-голям дял в енергийния микс на Коста Рика

Нов рекорд в използването на енергия от възобновяеми енергийни източници постигна Коста Рика. Почти 100% вече е делът на ВЕИ от цялата енергия, която консумира латиноамериканската държава, по данни на Националния център за енергиен контрол (CENCE).

През настоящата година близо 300 дни страната се е захранвала от възобновяема енергия, което е нов световен рекорд. През 2015 г. този показател за Коста Рика беше 299 дни, но през 2016 г. намаля до 271 дни. До края на 2017 г. остава повече от месец, а вече е преодоляна границата от 300 дни захранване от ВЕИ, което предполага още по-висок резултат като цяло за годината, отбелязва TechNews.bg.

Коста Рика практически напълно е преминала към възобновяеми източници на енергия. В момента страната получава 99,62% от цялата си енергия именно от ВЕИ. Най-голям е делът на водните електроцентрали – 78,26%, още 10,29% идват от вятърни централи, 10,23% от геотермални източници и 0,84% от биомаса и слънчева енергия.

Освен това Коста Рика планира до 2021 г. да сведе до нула емисиите на въглероден двуокис и да се избави напълно от използването на пластмаса за еднократна употреба. От над половин век Коста Рика не поддържа армия, пестейки огромни средства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*