ГТП проверките за вредни газове ще търсят покриване на стандартите

При регистрация на нов автомобил и при годишни технически прегледи автомобилите, които имат сериозни технически неизправности, ще бъдат спирани от движение – и това ще включва проблемите с неработещи или остранени филтри за твърди частици. По време на техническите прегледи ще се изисква превозните средства да отговарят на стандартите, по които са били произведени. “Ние не можем да изискваме кола, която е произведена по стандарт Евро-4, да започне да покрива Евро-6”, обяви Иван Ангелов, директор дирекция “Опазване на чистотата на въздуха и предотвратяване на замърсяването” в МОСВ. Проверките ще влязат в сила от края на май 2018 г.

Според Ангелов, проблемът със задръстването и отстраняването на филтрите за твърди частици (DPF) е свързан с пазара на горива. Некачествените горива са причината за запушването на филтрите, посочи Ангелов.

От края на май 2018 службите по регистрация на превозни средства в страната и пунктовете за годишни тенически прегледи ще трябва да си обменят информация за автомоблите, които се регистрират и преминават проверка за техническа изправност. В момента подобни данни не се обменят.

Той подчерта, че МОСВ е “за”електрическата мобилност, но не бива да се очакват “революции” в тази област.

По отношение на набиращите популярност из Западна Европа практики на ограничаване на достъпа за замърсяващи превозни средства до градските центрове Ангелов коментира, че “можем да помислим за ограничаване на достъпа на замърсяващите автомобили”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*