30 домакинства в Нови Искър ще получат пелетни печки

30 домакинства от Нови Искър ще получат нови печки с пелетно гориво като част от пилотен проект на Столична Община. Днес зам.-кметът по зелената система в СО Йоана Христова е подписала договора с фирмата-изпълнител на доставката, обяви самата Христова. Заедно с печките на домакинствата ще бъдат доставени и пелети за първия отоплителен сезон, в който ще ползват новите си котли.

Целта на проекта е да измери кумулативния ефект от подмяната на горивата и горивните инсталации. След въвеждането в експлоатация на новите отоплителни тела ще бъдат направени замервания на емисиите на домакинствата.

“Ние подготвихме критерии за подбор на домакинствата за осигуряването на пелетни печки. Сред тях са такива изисквания като да са семейства в неравностойно положение, да има член на домакинството с ТЕЛК, да има отглеждане на дете,” обясни Христова. Решението за старта на проекта е гласувано в Столичния общински съвет ден по-рано, на 23 ноември.

Районът на Нови Искър е избран заради наличието на най-много селища в района, които се топлят с печки на твърдо гориво. Според МОСВ, това е основният източник на замърсяване на атмосферния въздух в зоната на столицата.

Пелетните отоплителни тела ще бъдат доставени до два месеца. Сега домакинствата, които желаят да получат такава печка, могат да кандидатстват в съответните районни администрации.

Наред с това се готви и инициатива за проектиране и изграждане на център за биомаса. В него ще се използват материали, добити чрз поддръжката на зелената система и общинските гори на Столична община (клони и др), така че отпадъците от дървесина да могат да се изполват не за компостиране, а за изработката на пелети. Те щемогат  да се използват за отоплението на общински структури – детски градини, училища и др.

Около 80% от фините прахови частици във въздуха идват от битовото отопление, според проучване на МОСВ, представено от Валери Серафимов.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*