Мъск инсталира най-голямата литиево-йонна батерия в света за по-малко от 100 дена

Илън Мъск спечели облог за 50 милиона долара, като инсталира най-голямата литиево-йонна батерия в света за по-малко от 100 дена. През март изобретателят и ръководител на Tesla и SpaceX се обзаложи в Twitter с майк Канън Брукс от Atlassian, че може да помогне за разрешаването на случаите на срив на електро-мрежата в Южна Австралия с огромна Powerpack иснталация в рамките на 100 дена – в противен случай ще осигури приблизително безплатно услугата, която е на стойност 50 милиона долара. Ето, че Мъск спечели. Tesla не само ще получи плащане за проекта за 100 мегавата енергийно съхранение, но и жителите на Южна Австралия вече няма да стоят на тъмно по време на периоди на прекомерно търсене на енергия.

Най-голямата литиево-йонна батерия в света, според Business Insider, 100-мегаватовата Powerpack на Tesla ще свързана с вятърната централа Neoen Hornsdale в Южна Австралия. Държавният премиер Джей Уайтъртрил съобщи в четвъртък, че тестовете ще започнат в рамките на няколко дена, преди крайния срок от 1 декември. Огромната батерия е в състояние да осигури енергия за 8 000 домакинства за период от 24 часа или 30 000 домове за един час.

Миналият септември цяла Южна Австралия остана на тъмно, след като буря повреди инфраструктурата за пренос на електроенергия в щата. В отговор правителството обяви план на стойност 550 млн. долара в подкрепа на решение срещу бъдеи сривове.

Снимка: Tesla

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*