Кооперативи дали 98% от офертите в последния търг за вятърна енергия в Германия

Цената на енергията от назамни ветроенергийни системи в Германия намаля с 10% след последния търг в страната. Федералната мрежова агенция, която отговаря за регулирането на енергийните пазари, твърди, че среднопретеглената цена на едро, цитирана в офертите за тази година, е била 4,02 цента на киловатчас. При последния търг цените, посочени в успешните оферти, варират от 2,2 до 3,82 евроцента. Това прави средно 3,4 евроцента за киловатчас.

Според Федералната мрежова агенция, тези по-ниски цени се дължат на повишения конкурентен натиск. Заявките за търга са били изключително много, според агенцията. Получени са цели 210 оферти за общо 2,6GW. Това далеч надхвърля заложените в конкурса 1000 MW.

Това е третият от поредица търгове за наземни ветроенергийни системи, в който 98% от успешните оферти идват не от частни компании. Предложенията са от енергийни дружества, формирани от кооперативи, или предприятия, които са собственост на гражданите.

Приети са общо 61 предложения, които съставляват 1 GW вятърен капацитет.

“За пореден път е налице значително намаление на цените. Те спаднаха с още 10% спрямо последния търг,” коментира Йохен Хоман, председател на Федералната мрежова агенция. Сега кандидатите имат четири и половина години, за да реализират своите проекти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*