Видео на НАСА показва драматична промяна в сезоните на Земята

Трудно е да си представим с точност как промените в климата повлияват на сезоните на Земята. За да помогне да добием ясна идея, НАСА наскоро публикува нова илюстрация, която показва драматичната промяна на сезоните през няколко кратки десетилетия. Ето, че ако през идната зима някой зиморничав вземе да се заоплаква „къде е глобалното затопляне“, вече може да му се покаже къде е – буквално.

Визуализацията черпи данни от спътници от 1997 г. Насам. На тзи база тя създава изчерпателна представа за променящата се планета. Най-очевиден е начинът, по който сезоните са се променили: пролетта пристига по-рано, есента остава до по-късно. Може също така да се види как цъфтежът на водораслите „избуява“ и после се свива, а снегът и ледниците постепенно отстъпват с всяка следваща година.

Това са невероятно въздействащи визуализации на нашата жива планета”, казва Джийн Карл Фелдман, океанограф в космическия център Годард при НАСА. “Това е Земята, която диша всеки ден, променя се със сезоните, отговаря на Слънцето, на променящите се ветрове, океанските течения и температурите”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*