Външното LED осветление повишава светлинното замърсяване

Светодиодното осветление трябваше да спомогне за опазването на околната среда с по-ниските си енергийни изисквания и по-ограничена насоченост на светлината. Но ново проучване, публикувано в списанието „Scientific Advances“, показва, че се случва друго: повишава се светлинното замърсяване, а спестяванията на енергия, които очаквахме, отсъстват. В резултат на това човекът не само не намалява въглеродния си отпечатък, но и застрашава здравето си.

Учените са изследвали сателитни изображения, за да определят дали повърхността на планетата изглежда по-ярка, отколкото е била по-рано. Ако светодиодните светлини работят според очакваното, то пространствата в богатите страни би трябвало да останат същите или да станат по-тъмни през нощта. Изглежда обаче се случва точно обратното. “Забелязва се, че богатите страни остават все така осветени, или дори повече“, казва Кристофър Киба, водещ автор на изследването в интервю пред Gizmodo.

Част от причината за увеличението е това, че много градове са добавили повече осветление заради икономиите на енергия от LED крушките. По този начин не се намалява светлинното замърсяване, а в същото време се елиминират икономиите на енергия, които биха могли да се постигнат чрез промяната на технологията.

Светлинното замърсяване се смята за сериозна заплаха за здравето – подобна на замърсяването на въздуха. То е опасно не само за хората, но и за дивата природа, тъй като нарушава биологичните “циркадни ритми”. Освен самото наличие на светлина значение има и цветната температура. Синкавият отенкък на повечето диодни светлини влияе отрицателно на нервната система.

Учените казват, че светлинното замърсяване може да бъде смекчено чрез инсталиране на “щитове”, които помагат светлината, излъчвана от външните осветители тела, да остане насочена надолу. Градските власти могат също така да инсталират LED светлини с по-“топла” температура, което може да помогне за намаляване на ефекта от светлината върху циркадните ритми.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*