NGRcoin – блокчейн за зелена енергия

Какво би станало, ако притежателите на малки ВЕИ системи, например соларни покриви, можеха да печелят от своите зелени инвестиции – независимо от насърчителните политики на правителствата и промените в тях, дори от промените в преференциалните изкупни тарифи? Такава именно е идеята на NGRcoin – блокчейн механизъм, който се развива едновременно с източниците на възобновяема енергия. Подобно на Bitcoin това е криптовалута. Тя се генерира и умножава с производството на чиста енергия. Всеки, който притежава някакъв възобновяем източник – например соларен покрив или вятърна турбина – може да добива блокчейн „пари“. Колкото повече енергия генерира неговата инсталация и подава към електро-мрежата, толкова повече криптовалута ще добива собственикът.

NRGcoin е проект, разработен от изследователи от Университета Vrije в Брюксел. Основни потребители на системата са т. нар. прозюмери – индивиди и домакинства, които едновременно използват и генерират енергия от чисти източници. За тях NRGcoin на практика повишава стойността на вложенията във ВЕИ инсталации. Това ги прави независими от политиките на местните власти за насърчаване на възобновяемата енергия – политики, които се менят често, понякога дори със задна дата.

NRGcoin носи редица предимства и за ютилити фирмите и за електроразпределителните компании. Мрежовите оператори могат да използват този механизъм като средство за насърчаване на потреблението на енергия в периоди, когато тя се добива предимно от чисти източници.

Въпреки всичко учените признават, че системата има и някои „недостатъци“. Концепцията разчита на блокчейн механизма, който е все още твърде нова технология, бързо променяща се. Тя е много различна от всичко добре познато досега и трудна за възприемане. Все още не е регулирана, но има основания да се очаква, че и за нея скоро ще се появят регулации. Затова NRGcoin е концепция, която е на твърде ранен етап за масово навлизане, признават създателите й.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*