Историческо ЖП депо се превръща в Тазманийско училище за архитектура

Един звезден пример за адаптивна повторна употреба е Школата по архитектура и дизайн при Университета на Тазмания – той се настани в бивше депо за дизелови локомотиви от 1951 г. Изключителният проект за преустройство запазва част от индустриалното наследство на сградата, като я модернизира с енергийно ефективни системи. Австралийската архитектурна фирма “Six Degrees” ръководи проектирането на реконструкцията в сътрудничество с “Sustainable Built Environments” за постигане на екологосъобразен дизайн при сравнително скромен бюджет от 6,2 милиона австралийски долара.

Училището по архитектура при Университета в Тазмания е фокусирано върху екологично устойчивия дизайн от самото начало на проекта. Архитектите са запазили дървения покрив на складовата база и “проветривия” индустриален характер. Те са добавили допълнително ниво към първоначално едноетажната сграда, за да създадат 4500 квадратни метра използваемо пространство. Подредбата на интериора е формирана от изследване на соларните параметри на страдата, довели до въвеждането на т. Нар. Пасивлни слънчеви стратегии. Офиси и класни стаи са разположени по източната страна, а в западния край са подредени семинарните зали, “учербен хъб“ и няколко студиа. Подовото отопление, дифузната вентилация и лабиринтното охлаждане спомагат за минимизиране на енергийните нужди.

Шперплат от местна дървесина придава уют и топлота, правейки приятна атмосферата в сградата, където материалната палитра се състои още от метал, стъкло и бетон. “Нашето намерение беше да увеличим максимално използването на съществуващата сграда и да дадем продължение на индустриалния й архитектурен език …, като разкрием нейната структура”, казват архитектите в изявление.

  

Изображения: Патрик Родригес

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*