Учени: токсичните химикали, прилагани върху зеленчуците, са се увеличили 17 пъти

Броят на химическите вещества, използвани з третиране на зеленчуковите култури, предлагани в супермаркетите, се е увеличил 17 пъти в рамките на 40 години. Това показват данни, докладвани от британски учени. Производителите на органични хранителни продукти и изследователите предупреждават, че потребителите са изложени на “токсичен коктейл” от пестициди.

Данните, публикувани за пръв път от “Асоциация за почвите” във Великобритания, показва, че броят на отровните химикали, прилагани върху лук, праз, пшеница и картофи, се увеличава от 60-те години насам – постоянно. Това е факт, въпреки данните на ХВК индустрията, според които теглото на прилаганите пестициди е намаляло наполовина от 90-те години на миналия век досега.

Данните бяха оповестени на конференция на Кралското дружество по медицина, посветена на пестицидите. Там учените предупредиха, че регулярното консумиране на малки количества от много различни химикали може да бъде вредно за човешкото здраве.

Потреблението на “токсични коктейли” с ниски нива на пестицидни коктейли се смята за свързано с дегенеративни заболявания като удар, инфаркт и различни ракови заболявания.

“Химикалите могат да имат ефект на смес: всеки от тях може да няма вреден ефект сам по себе си, но когато са смесени, стават отровни“, каза по време на конференцията проф. Ан Мари Винггаард от департамента по диети, превенция на заболявания и токсикология в Националния институт по храните на Великобритания. “Ние не сме просто изложени на въздействието на пестициди. Ние сме изложени на много химикали, които действат заедно, и трябва да вземем под внимание този “коктейлен“ ефект, който засяга една и съща целева аудитория”.

Данните са събрани от фирмата за данни Fera Science, която по-рано е била правителствена организация. Те бяха оповестени едва след като “Асоциация за почвите” е платила за изваждането им от архивите, съобщиха британските медии.

При лука и праза се наблюдава най-голямото увеличение на токсичните химикали. Концентрацията се е увеличила 17 пъти – от 1,8 през 1966 г. до 32,6 през 2015 г., показват данните. През 1974 г. по-малко от два химикали са били прилагани за пшеницата – цифра, която е нараснала повече от десет пъти до 20,7 през 2014 г.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*