Немски градове призовават Меркел да осигури средства за борба с дизеловото замърсяване

Германските градове ще призовават правителството незабавно да осигури 1 млрд. евро от финансиране за намаляване на замърсяването от дизелово гориво и да им помогне да избегнат потенциалната забрана на дизеловите автомобили в страната.

В Германия е налице нарастващ натиск за налатане на ограничения, свързани с чистотата на въздуха. Деветдесет града, включително Берлин и Мюнхен, биха могли да бъдат наказани заради високите нивана азотен диоксид (NO2), които често са над допустимите граници.

Общините и отделните региони днес провеждат среща с канцлера Ангела Меркел и министрите от кабинета за втора “среща на върха за дизела”. Причината е, че точно преди изборите през септември правителството на Меркел обяви, че ще удвои финансирането, предназначено за ограничаване на нивата на NO2, но три месеца по-късно планираните плащания все още липсват.

“Надявам се, че днес ще постигнем съгласие за програма за незабавна намеса”, каза пред телевизия ARD Герд Ландсберг, ръководител на асоциацията на общините в Германия (DstGB). “Сега средствата трябва да бъдат осигурени. Не можем да чакаме повече”.

Германия е дом на няколко от водещите производители на автомобили, включително VW, Daimler и BMW. Да се забранят техните дизелови модели се счита за “срамно” в страната.

Въпросните 1 млрд. евро обещана подкрепа няма са достатъчни за финансиране на по-дългосрочни структурни стъпки, като например цифрови инструменти за подобряване на управлението на трафика, инфраструктура за електрически автомобили и разширяване на обществения транспорт, каза Лансбърг. Осигуряването на финансирането обаче би сеприело като “сигнал, включително и за съдилищата, че се случва нещо в посока намаляване на емисиите на азотни оксиди”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*