Удължиха с 5 години разрешението за прилагане на глифозат в ЕС

Страните членки на ЕС се споразумяха в понеделник, 27 ноември, за петгодишен период на подновяване на разрешението за прилагане на спорния хербицид глифозат. Решението беше взето от експерти от държавите-членки на ЕС с 18 гласа „за“, девет “против” и един въздържал се.

Деветте страни, които се противопоставиха на петгодишното подновяване, бяха Белгия, Гърция, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Люксембург, Малта и Австрия. Португалия беше страната, която се въздържа. България, изглежда, есред подкрепящите разрешителното запестицида.

Европейската комисия вече има зелена светлина за официално подновяване на лиценза за глифозат в ЕС.

“Днешното гласуване показва, че когато всички искаме, ние сме в състояние да споделяме и да приемем колективната ни отговорност при вземането на решения”, каза комисарят по здравеопазването Витнис Андриукаитис.

В Германия, която се сочи от някои медии като “виновник” за приемането на решението, министърът на околната среда Барбара Хендрикс заяви, че сутринта в деня на гласуването е поканила своя земеделски колега Кристиан Шмид за да му каже, че “все още не е съгласна” с подновяването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*