Airbus, Rolls-Royce и Siemens разработват хибриден самолет

Airbus, Rolls-Royce и Siemens са се заели да разработят заедно хибриден пътнически самолет, който ще използва електрически турбокомпресор заедно с три конвенционални реактивни двигателя, работещи с авиационно гориво.

Самолетът е опит за разработване и демонстриране на технология, която в бъдеще може да помогне за ограничаване на вредните емисии на авиацията и намаляване на зависимостта от изкопаемите горива. Трите компании заявиха, че целта им е да изградят летателна версия на демонстрационния самолет E-Fan X до 2020 г.

Самолетът ще се базира на съществуващия четириместен “регионален” самолет BAe 146. Хибридната версия ще генерира електрическа енергия чрез турбина в самолета. Тази мощност ще се използва за задвижване на вентилаторите на електрическия турбокомпресор.

Ако системата докаже, че работи ефективно, ще може да се добави и втори електродвигател, казаха компаниите. Те посочиха, че самолетостроителят Airbus ще бъде отговорен за изграждането на самолетните системи, както и системите за контрол и управление на полета. Производителят на двигатели Rolls-Royce ще направи генератора и турбодвигателя, а инженеринговата компания Siemens ще достави двумегаватовия електрически мотор за захранване на двигателя.

Компаниите заявиха, че стремежът им е постигането на дългосрочните цели на Европейския съюз за намаляване на емисиите на CO2 от авиацията с 60%, както и за спазването на ограниченията за шума и замърсяването, които – според тях – “няма как да бъдат постигнати с наличните днес технологии”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*