Разработиха превключваем термохроматичен фотоволтаичен прозорец

Термохроматични прозорци, способни да преобразуват слънчевата светлина в електричество с висока ефективност, бяха разработени от учени от Националната лаборатория за възобновяеми енергийни източници в (NREL) Нюйоркския университет на САЩ.

Разработката се базира на високотехнологични материали като перовскити и едностенни въглеродни нанотръби. Новата технология реагира на топлината, като се трансформира от прозрачна в оцветена. Когато прозорецът потъмнее, той генерира електричество. Промяната на цвета се осъществява от молекули (метиламин), които се абсорбират обратно в устройството. Когато слънчевата енергия загрява прозореца, молекулите се изхвърлят и устройството потъмнява. Когато слънцето не свети, прозорецът се охлажда отново, а молекулите се абсорбират обратно в прозоречното устройство, така че повърхността остава прозрачна.

Разработеното демонстрационно устройство позволява 68% от светлината от видимата част на слънчевия спектър да преминава, когато прозорецът е в прозрачно състояние. Когато прозорецът променя цвета си – процес, който отнема около 3 минути при осветяване от слънцето – само 3% от светлината преминава през прозореца.

Съществуващите технологии за слънчеви прозорци са статични, което означава, че те са предназначени да улавят част от слънчевата светлина, без да жертват прекалено много от светлопредаването, защото светлината е необходима за комфорта на обитателите на сградата. “Има един основен компромис между добър прозорец и добра слънчева клетка”, казва Ланс Уийлър, учен от NREL. “Нашата технология заобикаля това. Имаме добра слънчева клетка, когато има много слънчево греене, и имаме добър прозорец, когато няма слънце.”

Доклад за концептуалното устройство бе публикуван в Nature Communications. Анализът е установилм че ефективност на преобразуването на слънчевата енергия е 11,3%. “Има и други термохроматични технологии, но нито една от тях не превръща енергията на слънцето в електричество”, казва Уийлър. Той е водещият автор на публикацията, озаглавена „Превключваеми фотоволтаични прозорци, активирани от обратима фототермална комплексна дисоциация на метиламониев оловен йодид”.

Снимка: Денис Шрьодер, NREL

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*