Стартъп се готви да произвежда натриево-йонни батерии

Две години след създаването на първия прототип на батерия, която използва натриеви йони – в стандартен, промишлен формат, новостартиращата фирма Tiamat с готви да проектира, разработва и произвежда тази обещаваща нова технология. Надеждата е, че тя ще компенсира някои от ограниченията на литиево-йонните батерии, които тормозят пазара днес, свързани най-вече с презареждането, продължителността на експлоатация и производствените разходи. По-конкретно, натриево-йонните батерии могат да позволят съхранение на енергия в комунален мащаб, което е ценно в светлината на развитието на възобновяемите енергийни източници и електрическите превозни средства.

През ноември 2015 г. изследователи от няколко френски университета проектираха първия прототип на натриево-йонна батерия във формат 18650. Този формат е много разпространен в индустрията, особено за литиево-йонните батерии. Използвайки въпросните литиево-йонни системи като “директно вдъхновение”, създателите на новите натриеви батерии са успели да постигнат по-добра производителност по отношение на продължителността на живота и скоростта на зареждане и разреждане.

Основното предимство е употребата на натрий – по-евтин и по-изобилен елемент от лития. Освен това на нашата планета натрий може да се намери навсякъде, особено в морска вода – под формата на натриев хлорид (NaCl), докато литиевите ресурси се намират само в няколко определени региона на земното кълбо (Аржентина, Чили и Боливия държат две трети от добива на литий в цял свят).

Tiamat всъщност е създадена специално за разработването и производството на тези алтернативи на литиево-йонните батерии. Целта на фирмата не е да „детронира“ литиево-йонните батерии, които вече се използват в повечето мобилни електронни устройства. Вместо това Tiamat се цели в пазара на решения за електрозахранване и непрекъсваемост на услугите благоадрение дълготрайните си батерии (повече от 10 години продължителност на живота – спрямо три до четири години за литиевите батерии – при непрекъснато използване) и 10 пъти по-бързото им зареждане и разреждане. Тези параметри дават възможност за използване в области като стационарно съхранение (мащабно съхранение на енергия от непостоянни възобновяеми енергийни източници) и мобилно съхранение за електрически превозни средства. Tiamat се фокусира върху автопарковете от автомобили под наем, които изискват кратко време за презареждане и се нуждаят от непрекъснатост на обслужването за потребителите. С натриево-йонната технология е напъно възможно да се осигурят електрически автомобили за ежедневно и постоянно ползване с 200 км автономен пробег и презарждане само за минути.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*