PSA иска обратно парите си за Opel от GM заради емисиите на CO2

Производителят на автомобили PSA Group, който плати на General Motors 1,3 млрд. евро за придобиването на Opel, сега си иска братно около половината от парите, след като е открил “пълния спектър от предизвикателства, свързани с емисиите на CO2, и излагането на европейски глоби”, предаде Ройтерс, позовавайки се на собствени източници.

PSA завърши придобиването в края на юли. Компанията обаче заяви по-рано този месец, че ще трябва да мигрира моделите на Opel към собствената си, по-ефективна от гледна точка на разхода на гориво технология по-скоро от първоначално планираното. Това ще е нужно, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди новите лимити на ЕС да бъдат въведени постепенно през 2020-21 г., подкрепени с тежки санкции.

Френският производител на автомобили заяви на GM, че смята, че GM му дължи повече от половин милиард евро – и възнамерява да предяви иск. Съдебната процедура ще се основава на това, че PSA е бил заблуден от стратегията на Opel по отношение на емисиите, съообщи Ройтерс, позовавайки се на „двама души, запознати с въпроса”. PSA търси 600-800 милиона евро, според единия от тях.

Компаниите са обсъдили оплакванията на PSA, която все още не е предявила иска официално.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*