Изчезнаха онлайн-данните за мръсния въздух в София

Онлайн проверката за концентрациите на прахови частици във въздуха в София с данни от измервателните станции на ИАОС беше блокирана, след като през последните дни обществеността наблюдава чрез него многократни превишения на пределно допустимите норми.

След публикация на Зелен Дневник за опасното натрупване на ФПЧ в столичния въздух тази сутрин сайтът на Столична община с осреднените едночасови стойности за нивата на концентрации на фини прахови частици в реално време осъмна блокиран. Той посреща посетителите с „Forbidden 403”.

Проверка с достъп през прокси-сървър с не-българско IP показа, че и за света тези данни са „забранени“.

„Forbidden 403” означава, че сайтът съществува, налице е, онлайн е – не е сринат, но достъпът до него е блокиран, обясниха мрежови специалисти.

Вечерта на 29 ноември осреднените едночасови стойности за нивата на концентрации на фини прахови частици показваха, че е налице неколкократно завишаване на замърсяването на софийския въздух. В някои от районите на София те достигнаха 350 ug/m3. Подобна бе ситуацията и на 26-27 ноември, преди в големия град да завали сняг.

Към 8:50 ч. тази сутрин уебстраницата с „Ежедневен бюлетин за качеството на въздуха“ гласеше, че „Бюлетинът за 30.11.2017 г. все още не е генериран“.

На 22 ноември еко-министерството свика пресконференция, на която обяви, че въздухът в София става все по-чист в периода 2014-2016 и случаите на превишаване на нормите са рядкост.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*