Турбините с вертикална ос се радват на повече обществена подкрепа

Най-добре е те да се разглеждат като взаимно допълващи се технологии с класическите "перки"

С увеличаването на глобалните въглеродни емисии вятърната енергия продължава да бъде привлекателна възможност за ограничаване употребата на изкопаеми горива и увеличаване на възобновяемата енергия. Има обаче и редица проблеми пред този сектор – оплакванията от живеещите наблизо заради шума, убиването на птици и прилепи. Сега учени от Станфорд имат добра новина в тази връзка: ново проучване показва, че хората са по-склонни да приемат вятърните турбини, ако те са с вертикална ос. Изследването бе публикувано в списанието „Енергийна политика“.

Турбините с вертикална ос са факт от десетилетия, но са по-малко популярни – особено за големи ветроенергийни паркове – поради опасенията, че настоящите модели са по-малко надеждни и произвеждат по-малко енергия. Те обаче могат да се окажат предпочитаното решение предвид нарастващата обществена загриженост за въздействието на вятърната енергия върху хората, птиците и други видове диви животни. По-малки и по-тихи са, а и се разпознават по-добре от дивите животни.

“Тъй като турбините с вертикална ос работят при по-ниски скорости, на по-ниски височини и имат различен визуален облик в сравнение с традиционните вятърни турбини, ние очаквахме, че те ще имат по-малко въздействие върху птиците и дивата природа”, каза Джон Дабири, професор по гражданско и екологично инженерство и съавтор на публикацията. “Нашите тестове в последните осем години показаха, че това е анекдотично вярно. Очаквахме и, че фактът, че те са по-малко шумни и по-трудни за виждане от разстояние, ще ги направят по-привлекателни за обществото. Но трябваше да тестваме тези допускания на практика”.

Допусканията се потвърждават. Най-ценната особеност на турбините с вертикална ос е, че не убиват толкова много птици и диви животни.

“Въпросът е както проблем на техническия инженеринг, така и проблем на политическите науки, защото [общественото] мнение има огромно значение за това кои технологии се възприемат и внедряват“, каза Каин, професор по хуманиатрните науки в Charles Louis Ducommun и съавтор на доклада.

Изследователите подчертават, че тези констатации показват, че вертикалните и хоризонталните вятърни турбини могат да се допълват, вместо да бъдат конкурентни технологии. „Турбините с вертикална ос биха могли да бъдат предпочитаният избор в области, които имат значение за дивата природа, или в градски условия, където големите турбини не са приемливи“, казват авторите.

Снимка: Dennis Jarvis

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*