Българският вот може да е наклонил „везната“ в полза на глифозата в Европа (обновен)

Не е ясно защо българското правителство промени позицията си от въздържание към подкрепа за вредния химикал

Вотът на българската държава може е наклонил „везната“ при гласуването на ниво ЕС на скандалното одобрение за още 5 години използване на препарата глифозат в Европа. Кабинетът трябва да обясни одобрителната си позиция пред обществото, настояват „Зелените“ в позиция, разпространена днес до медиите.

На 27 ноември Апелативната комисия на ЕС, в която гласуват страните-членки, взе решение за подновяване на разрешението за използване на глифозата – за още 5 години.

В гласуването на ЕС девет страни се противопоставиха на петгодишното подновяване на лиценза за глифозата. Това бяха Белгия, Гърция, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Люксембург, Малта и Австрия. Португалия беше страната, която се въздържа. Българското правителство, което по-рано прие позицията на въздържане, на 27 ноември гласува „за“ подновяване на разрешението.

Глифозатът е най-масовият хербицид в света. Освен в земеделието, той се използва за унищожаване на плевелите в градски паркове и по детски площадки, както и на други обществени места. През 2015 година Световната здравна организация, че глифозатът е вероятен канцероген.

Преди гласуването на 27 ноември някои страни от ЕС взеха самостоятелни решения да прекратят употребата на вредния химикал. Франция отказа подновяването на лиценза за глифозата. Малта също обяви, че се готви да забрани препарата. Европейската агенция по химикалите ECHA пък се произнесе, че глифозатът „не бива да бъде класифициран като вещество, което причинява рак„.

 

„Гласовете на страните-членки бяха толкова разделени, че всеки глас беше ключов за крайния резултат. Дори и със своята малка тежест в подобни гласувания, ако България беше гласувала „против“ или дори „въздържала се“, глифозатът нямаше да бъде одобрен. „Зелените“ считаме подобна промяна, без да бъде проведена публична дискусия и дори без изявление за мотивите, за недопустима.

Българското правителство е длъжно, макар и пост-фактум, да даде обяснение за решението си, защото одобрението, макар и само за пет години, е пропусната възможност да се отървем от този рисков хербицид и да започнем да отдалечаваме фермерите от влиянието на химическата индустрия. Още пет години глифозатът ще излага на риск нашето здраве и околна среда и ще е сериозна пречка пред по-здравословните, екологични и устойчиви земеделски методи“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*