Новооткрито свойство на графена може да доведе до “безкрайна чиста енергия”

Физици от в университета в Арканзас са открили ново свойство на графена, което го прави годен за използване като източник на „безкрайна чиста енергия“. Докато изследвали способността на графена да разклаща и разтърсва, физикът Пол Тибадо и група студенти разкрили неизвестно досега поведение, в което супер-материалът се нагъва и усуква в малки, случайни колебания, потенциално позволявайки графенът да се използва като източник на енергия. Когато се добавят два електрода от двете страни на леко разклатения лист от графен, се получава слабо напрежение то може да бъде увеличено за практическо използване чрез наслояване.

Това ново откритие е направено в хода на доста по-“земно“ изследване на известната склонност на графена да се разтриса. Това произволно движение на атомите позволява на почти двумерния материал да функционира като 3D материал. За да изучат това поведение, студентите положили листове графен върху медна решетка и наблюдавали атомното движение чрез сканиращ тунелен микроскоп. “Студентите смятаха, че няма да научим нещо полезно”, спомня си Тибадо за началото на проучването.

Откритият тертип на малките, уж случайни колебания, които обаче водят до драматични промени, е известен като “полет на Леви“. Въпреки че феноменът е наблюдаван по-рано в биологични и климатични проучвания, това е първият случай, в който е наблюдаван на атомно ниво. Тези движения позволяват производството на малко напрежение в графена. Тибадо сямта, че единичен блок графен с размер 10 на 10 микрона може да произведе десет микровата енергия. Макар че това не изглежда много, способността на графена да напластява дори и в малки пространства може да доведе до генерирането на електрически заряд, който може да се използва за захранване на биоимпланти например. Тибадо ще работи съвместно с Американската лаборатория за морски изследвания, за да изследва и развие концепцията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*