Европейският фотоволтаичен пазар ще нарасне с 35% през 2018 г.

Европейското търсене на слънчева енергия ще се покачи с 35% на годишна база през 2018 г., според ново пазарно проучване на GTM Research.

Най-новият доклад на анализаторите относно глобалното потребление на соларна енергия гласи, че ускоряването на пазара и ръстът през 2018 г. ще се дължат до голяма степен на нарастващото търсене от страна на Испания и Нидерландия. И двете държави в момента подкрепят разработването на мащабни соларни проекти, които по план трябва да заработят през следващите две години.

През 2018 г. в Европа ще се появят нови инсталации, достигащи до гигават и даже до 1,4 GW. Засега обаче, през 2017, Германия и Франция ще са единствените, които ще се окажат „пазари с гигаватов мащаб“.

„Европейският пазар навлиза в етап на устойчив растеж, който вече не е обусмислен от стимули като преференциалните изкупни тарифи“, каза анализаторът на GTM Том Хегърти. Той цитира появата на комерсиални проекти в Италия, разработването на нови инсталации без каквато и да е подкрепа чрез субсидии в Обединеното Кралство, както и доближаването на цените на соларната енергия до цените на енергията на едро в Германия.

Потреблението на соларна енергия ще се удвои в Латинска Америка, прогнозират още анализаторите. Бразилия и Мексико ще имат водеща роля за този растеж. Особено важна роля ще има Мексико, радвайки се на изобилни възобновяеми ресурси.

„Гигаватов“ мащаб ще добие и пазарът в Египет, сочат още прогнозите. Това ще се случи през 2018. Подобна ще е ситуацията и в Корея и Австралия.

Около 606 гигавата нови соларни мощности ще заработят по света между 2017 и 2022 година, според GTM.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*