Има значение къде стои кофата за компост

Поставянето на контейнера за компост в рамките на метър и половина – два от входната врата увеличава нивото на компостиране с 141%.Това са установили група изследователи от Университета на Британска Колумбия. „Колкото по-близо е основният кош за събиране на органични отладъци вратата, толкова по-вероятно е да го използвате,“ казват те. Макар че това е логично и очаквано заключение, интересно е да се види колко малка промяна е нужда, за да се постигне голям резултат.

10-седмичното проучване е проведено в няколко жилищни сгради с висока плътност във Ванкувър. Компостерите и кошовете за рециклиране били поставени на три вида места – зоната за изхвърляне на боклука (най-малко удобно), близо до асансьора (приблизително удобно) и до вратите на отделните жилища (най-удобно).

Най-добри резултати са отчетени при поставянето на контейнер за компост на 1,5 метра от вратата. Това увеличава нивото на компостиране с 141%. Ако на всеки етаж на жилищна сграда би имало контейнер за компостиране – или аналогично съоръжение – вместо само на приземния етаж, това ще увеличи процента на компостиране с 70 процента. Така от депото ще се „спасят“ 27 килограма компост на година.

Джиаджин Жао, съавтор на проучването, говори за „пропаст между намерение и действие“, когато става дума за компостиране. Това се отнася до разликата между желанието на хората да бъдат отговорни към околната среда и реалните им действия в тази посока. Жао вярва, че заобикалящата ни среда може да бъде променена, за да бъде по-лесно хората да изпълняват своите намерения.

„Традиционните възгледи са, че трябва да образоваме хората за важността на рециклирането и компостирането,“ казва Жао. „Но … хората вече знаят това. Простички фактори като удобството могат да бъдат ключови, за да ни помогнат да живеем по-екологосъобразно“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*