Що е устойчива риба и защо да купуваме такава за Никулден (и не само)

В навечерието на Никулден хиляди български домакини отново ще запретнат ръкави да приготвят вкусен празничен шаран. Устойчива ли е рибата, която ще сложим на трапезата си? Какво всъщност е устойчива риба и защо ни е да купуваме такава – не само по повод този светъл празник?

Какво е устойчива риба?

Устойчива риба е такава, която е добита чрез устойчив улов – такъв, който не уврежда рибните запаси по света. Това значи, че от моретата не се взема повече риба, отколкото екосистемата може да възпроизведе по естествен път.

Шаранът, за щастие, е устойчиво добита риба.

А другата риба – тази, която не е „устойчива“ – на нея какво не й е наред?

Възможно е тя да е от застрашен вид или от вид, подложен на огромен натиск – например прекомерен улов. Това означава, че популацията постоянно намалява, защото екосистемата не може да коменсира изчезналото количество риба. Друг случай, при който рибата не може да се счита за устойчиво добита, е да е хваната с метод, който убива всичко живо наоколо – унищожва цялата екосистема. Неустойчив е идобивът на риба, която е маломерна – малки екземпляри, които са нямали възможност да се възпроизведат.

Защо това ме касае?

Проблемът с неустойчивия улов засяга три милиарда души по света, които разчитат на рибата като източник на протеин. Не можем до безкрай да изпразваме моретата от риба, без това рано или късно да се отрази на всеки от нас като потребител. Не само защото рибата може да поскъпне – особено видовете, чиито популации намаляват – но и защото някои видове напълно ще изчезнат. Ще изчезнат и други биологични видове от екосистемите.

Най-тежко се отразява неустойчивият риболов на рибарите от развиващите се страни, за които рибата е единствен източник на доходи.

Откъде да се сдобия с устойчива риба? В кой магазин да ида?

Отидете в този магазин, в който ясно е посочено какъв е видът на рибата, какъв е методът на улов/производство и от кой район е.

„Органик“ и „био“ продуктите са доста скъпи – така ли е и с устойчивата риба?

Не е установена непременна зависимост между устойчивия произход на рибата и цената. Има риби със сертификати за устойчивост на по-ниски цени от тези без.

Кои риби на всяка цена трябва да избягвам за Никулден и защо?

Избягвайте видовете, означени с червен цвят в Рибен буквар 2.0.

Може ли все пак да купим устойчива риба от „кварталната рибарница“?

Разбира се. Със сигурност предлагат риба от означените със зелено в Рибен буквар 2.0. Шаранът е една от тези.

Какво можем да очакваме от големите търговски вериги?

Големите вериги се интересуват от темата и проучване на WWF България показва, че повечето такива в България наистина имат желание да предлагат все повече устойчиви продукти.

Материалът е подготвен със съдействието на Иван Радев, WWF България

1 коментар

  1. Яжте само треволяци и много внимавайте да не са застрашени треволяци!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*