В Сърбия ще има 100 000 електрически превозни средства до 2025 г.

Електрическите превозни средства в Сърбия ще достигнат около 100 000 към 2025 година, прогнозира Милош Костич, собственик и CEO на MT-komex – фирма за зарядни станции в интервю пред world Energy magazine. “Електрическите превозни средства вече са реалност в развитите страни. Цените на електрическите превозни средства намаляват,” казва Костич. “Има и по-евтини серии, а в някакъв момент ще започнат да се прелагат и употребявани електрически автомобили на нашия пазар. Мисля, че през 2025 г. ще има около 100 000 електрически автомобила по сръбски пътища”.

Фирмата е амбицирана да изгради мрежа от зарядни станции за електромобили в страната. Първата зарядна станция за електромобили в Сърбия беше инсталирана през 2016 година. През 2017 се появиха още 12. “Трябва да поддържаме темпото спрямо световната тенденция. Собствениците на електрическите автомобили, които преминават през Сърбия, се нуждаят от зареждащи станции. Също така хората и компаниите в Сърбия започнаха да купуват електрически автомобили,” казва Костич.

Макар че броят на електромобилите в страната е все още нищожно малък, изграждането на зарядната мрежа е необходимо, убеден е шефът. Факт е, че автомобилната индустрия вече се обрръща към електрическите коли и този процес е необратим. Към това следва да се добави и фактът, че “разходите за зареждане на електрическите превозни средства са по-ниски от използването на конвенционални горива”, подчертава Милош Костич.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*