Тригенератор произвежда ток, вода и водород от био-отпадъци

Toyota се е заела да изгради електроцентрала, която всеки ден ще произвежда по 1,2 тона водород. Това е достатъчно за ежедневните нужди на почти 1500 водородни автомобила. От компанията описват проекта като “първата в света мегаватова централа за производство на електроенергия с карбонатни горивни клетки” и това ще им позволи да захранват дейността си в пристанището на Лонг Бийч изцяло с възобновяема енергия.

Тригенераторът Tri-Gen в Лонг Бийч ще генерира около 2,35 мегавата електроенергия, когато заработи през 2020 г. Самата генерираща станция ще бъде 100% възобновяема – ще преобразува селскостопанските отпадъци на Калифорния във водород, електричество и вода. Разработката е на FuelCell Energy.

Toyota разглежда електроцентралата като важна стъпка в посока т. нар. “водородно общество”. Водородът от Tri-Gen ще задвижва автомобили с горивни клетки, които минават през пристанището Лонг Бийч – включително седаните Mirai и тежкотоварния камион на Toyota, известен като “Project Portal”. Вицепрезидентът на групата за стратегическо планиране Дъг Мурха заяви в изявление: „Повече от двадесет години Toyota ръководи разработването на технологии за горивни клетки, защото разбираме огромния потенциал за намаляване на емисиите и подобряване на живота на обществото”.

Новото поколение електроцентрала е част от цента на Toyota да постигне нулевоеисиен начин на работа като част от своето “Екологично предизвикателство 2050”. То предвижда насърчаване на автомобилите от ново поколение с нулеви емисии, намаляване на използването на вода и изграждане на общество, основаващо се на рециклирането.

Понастоящем в Калифорния има 31 станции за зареждане с водород.

Снимка: FuelCell Energy

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*