В 3 държави електромобилите вече са по-евтини за притежание от бензиновите

Електромобилите струват по-малко като обща цена на притежание в сравнение с дизеловите или бензиновите автомобили в Япония, Великобритания и Съединените щати. Това сочи ново проучване, дело на четирима изследователи от Университета в Лийдс. Те са проучили общата цена на притежение на различни видове автомобили на база 4-годишна експлоатация, включително придобиване, застраховка, гориво, поддръжка, данъчно облагане, амортизация. Прогнозата на учените е, че през следващите няколко години електромобилите ще се окажат очаква да бъде най-евтиният вариант за автомобил дори и без държавни субсидии.

Основна причина за ценовото предимство е захранването: електричеството е по-евтино от дизеловото гориво или бензина. Разходите за поддръжка също са по-ниски, тъй като чистите електрически автомобили имат по-прости двигатели.

Засега батериите на електромобилите остават един от скъпите компоненти и съответно фактор за по-високата цена. Очаква се обаче и акумулаторните системи да поевтинеят. Това допълнително ще направи електромобилите по-изгодни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*