„Зелените“: отново е прикрита истината за ядрена авария, която засяга България

Данни за ядрена авария в чужбина, която засяга и българското население, е прикрита от българските власти, които би трябвало да се погрижат за защитата на гражданите у нас. Става дума за инцидент от V степен, настъпил в края на септември 2017 г. в областта на Южен Урал. За това алармираха „Зелените“ на пресконференция днес, след като в началото на декември изпратиха писмо до президента с настояване информацията за подобни събития да се оповестява в реално време.

Според измерванията на различни служби за мониторинг на околната среда из ЕС, най-вероятно инцидентът е настъпил в инсталация на ядрения сектор в Южен Урал, при поречието на река Волга. Това е станало около 25 септември.

Чак на 6 октомври Агенцията за ядрено регулиране е съобщила на сайта си за наличието на необичайни нива на Рутений 106 във въздуха, включително над България. Това е и единственото съобщение – никоя друга държавна институция не алармирала за радиоактивността. „От изтекли документи знаем, че България е знаела за този елемент още на 2 октомври,“ посочи Борислав Сандов, председател на „Зелените“. Данни за повишената концентрация на Рутений 106 са отчетени от всички румънски измервателни станции, а в България – само от тази в Козлодуй. Тя разкрива, че още на 30 септември са били налице високи количества Рутений 106 в атмосферата, посочи Сандов.

Френският Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) е направил симулации на база данните и метеорологичните условия над Европа, устновявайки вероятния произход на Рутений 106. Предполага се, че става дума за ядрен инцидент от пета 5 степен. Навярно случаят е свързан с пожар или взрив, тъй като при него е отделен облак, разнесен от атмосферните течения в посока Европа – при друг вид инцидент радиационното замърсяване щеше да е попаднало във водните басейни.

ИАОС е публикувала данни за повишените концентрации на Рутений 106 в своя тримесечен бюлетин, много по-късно след събитията.

Измерените активности на въздуха над България и страните от ЕС са под пределно допустимите норми, но са много над нормалните нива, поясняват „Зелените“. Те настояват, че гражданите имат право да бъдат информирани за подобни инциденти, които пряко или косвено касаят здравето им. Вместо това обаче се поддържа информационно затъмнение. На обществото не се съобщава, не се предупреждава за опасностите. „Настояваме пълната информация за всичко във въздуха, водата и храната да ни се съобщава навременно,“ казват еко-политиците. Те настояват още България да подпише и конвенцията за разоръжаване с ядрено оръжие, защото подобни ядрени аварии могат да се случват в съоръженията за производство на ядрени оръжия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*