Със светлинно шоу в нощта граждани призовават кабинета да либерализира малките ВЕИ

С красиви светлинни картини във вечерния мрак граждани ще призоват правителството да даде възможност на хората сами да произвеждат енергия от възобновяеми източници – да бъдат „прозюмери“, генерирайки електричество от малки, „домашни“ системи за чиста енергия. Това ще се случи на 7 декември вечерта, от 18 часа на площад „Независимост“ пред Министерски съвет. С помощта на фенери и чадъри участниците в призива ще „нарисуват“ слънце. Акцията се организира от Greenpeace България.

„Напомняме, че е време българските политически лидери да създадат възможности хората сами да произвеждат енергия от възобновяеми източници, а не да субсидират затихващата въглищна индустрия“, обясниха от Greenpeace България. Акцията ще заложи изцяло на красивото визуално послание, а фотографи и творци от всички сфери са добре дошли да пресъздадат нощното слънце.

Поводът за кампанията е това, че на 18 декември всички министри на енергетиката от Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“.

Ето каква бихме искали да е позицията на България:

● Да даде право на всеки гражданин в България и в ЕС самостоятелно да произвежда енергия от възобновяеми източници в дома или в общността си и да я продава на справедлива цена;

● Да се противопостави на отпускането на субсидии за въглищни, ядрени и газови централи; вместо това да насърчи производството на енергия от ВЕИ от домакинства, общности и малки предприятия;

● Да подкрепи по-амбициозна цел за дела на възобновяема енергия в ЕС (поне 45% ВЕИ до 2030 г.).

За тези, които не могат да участват в нощното „слънце“ има и алтернативен начин да изразят позиция – петиция и изпращане на писмо до министъра на енергетиката.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*