Исландия си избра природозащитник за премиер

Катрин Якобсдотир, 41-годишната председателка на ляво-зеленото движение в Исландия, бе избрана за министър-председател на страната. Бидейки един от най-харесваните политици в Исландия, Якобсдотир – бивш министър на образованието и признат природозащитник – обеща да изведе Исландия на пътя към въглеродната неутралност до 2040 г.

Якобсдотир е четвърти премиер на Исландия само за две години. Тя ще заеме поста във време, когато националната политика е белязана от обществено недоверие и скандали. От нея ще се очаква да „изгради мост“, който може да доведе страната до позитивна, постепенна промяна.

Формирайки управляващата коалиция, ляво-зелената партия на Якобсдотир предприе смели стъпки, за да защити екологията. Тя избра за министър на околната среда Гузмундур Инги Гузбрандсон – екологичен активист и изпълнителен директор на Landvernd, най-голямата неправителствена организация за опазване на природата и околната среда в Исландия. Очаква се правителствената коалиция да продължи работата по справяне с изменението на климата, започнала по време на предишните администрации.

Макар че промяната на климата се оказа дори позитивна за туристическата индустрия в Исландия, която е посрещнала приблизително 2,2 милиона посетители през 2017 г., страната с малко над 300 000 население признава значението на преминаването към икономика, захранвана от чиста енергия, и подготовката за разрушителни промени през следващите десетилетия. Планът за действие на Исландия в областта на изменението на климата включва преход към чиста енергия в транспорта чрез подобряване на инфраструктурата за електрически автомобили, засаждане на повече дървета и осигуряване на всичката енергия, необходима на обществените институции, само от възобновяеми източници.

Снимка: Johannes Jansson/norden.org

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*