Hyundai изгражда батерия, 50% по-голяма от мегабатерията на Tesla в Южна Австралия

Най-голямата батерия в света – тази на Tesla в Южна Австралия – вероятно няма да задържи глобалната си титла много дълго. Hyundai Electric и Energy Systems са се заели да изградят система за съхранение на енергия чрез 150-мегавова литиево-йонна акумулаторна система. Това значи мега-батерия, с 50% по-голяма от тази на Tesla. Мястото й – в Южна Корея, разбира се. Очаква се тя да стане готова и да заработи в рамките на три месеца.

Батерията на Hyundai в Южна Корея може да заработи още през февруари. Компанията се е договорила с компанията за претопяване на метали „Korea Zinc“ за изграждането на системата, която ще струва 50 милиарда вона, тоест около 45 милиона долара. „Korea Zinc“ ще използва системата за съхранение на батериите в своята рафинерия в Улсан.

„Мъск определи критерий за това колко бързо може да се инсталира батерия от този размер“, коментира Али Асгар, старши сътрудник в Bloomberg New Energy Finance. По думите му, спадащите разходи за този вид акумулатори правят подобни системи все по-привлекателна опция за приложения за съхранение на енергия в много области по света“.

„Hyundai Electric“ беше създадена по-рано през 2017 г. като поделение на корабостроителя Hyundai Heavy Industries. Апетитите им са очевидни: прогнозите на анализаторите са, че глобалният пазар на асистеми за съхранение на енергия ще нарасне от 2,6 милиарда долара през миналата година до 29,2 милиарда до 2025 година.

Снимка: Hyundai Electric

 

1 коментар

  1. Пичове, 150-мегавова е мярка за мощност на батерият а не за обем. Батерията на Тесла е 100 мегавата и побира 129 мегават-часа. Hyundai обаче не са казали какъв ще е обема на тяхната батерия.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*