Първите в света обувки с графенови подметки са 50% по-устойчиви на износване

Британската марка спортни стоки inov-8 реши да направи още един скок напред: към графена. Работейки с Националния институт по графен в Университета в Манчестър, те са разработили каучук, подобрен с „материала на бъдещето“ – графен. От него са изработени подметките на нов модел спортни обувки. Тестовете показват, че новите подметки са „с 50% по-здрави, 50% по-еластични, 50% по-издръжливи на износване от съответния индустриален стандарт без графен“.

Серията на inov-8 с графен е наречена G-серия, като е предназначена за спортни занимания с високо натоварване. Такива маратонки обичайно се износват доста бързо, защото натоваравнето им е интезивно – бягане например. С добавянето на графен към каучука за подметката обаче обувките добиват по-голяма трайност и устойчивост. Наред с това имат и по-добро сцепление, обясняват от inov-8.

„Бягащите на открито и фитнес-спортистите се нуждаят от подметка с добра устойчивост и сцепление, без значение дали се движат по мокри пътеки или спортуват в спотни зали. От много време те трябваше да правят компромиси с тази нужда от сцепление, знаейки, че гумата за подобни обувки бързо се износва. Сега, използвайки революционните свойства на графена, няма нужда от подобен компромис“, казва майкъл Прайс, маркетинг-директор на фирмата.

Графенът се счита за супер-материал. Той е тънък и лек, но в същото време с висока якост, много еластичен. Учените виждат неговото приложение във всички области, а Университетът в Манчестър вече е работил по подобрени технологии в областта на самолетостроенето, медицинските изделия и спортните автомобили.

Снимки: Университет Манчестър

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*