Над 200 държави се ангажират да премахнат пластмасовите отпадъци от океана

Повече от 200 държави подписаха резолюция на Обединените нации в Найроби, Кения за премахване на пластмасови отпадъци от световните океани. Резолюцията е важна стъпка към установяване на правно обвързващ договор, който да се занимава с проблема с пластмасовото замърсяване на световните океани. Според Програмата на Обединените нации за околната среда (ООН), през 2050 г. теглото на пластмасата из световните океани ще е повече от теглото на рибата в същите тези води – ако текущите тенденции не бъдат спрени.

Резолюцията обещава голяма надежда: „В тази резолюция има много силна реч“, заяви в интервю за Ройтерс Видар Хелсгесен, министър на околната среда на Норвегия. „Сега имаме споразумение да проучим възможностт за правно обвързващ инструмент и други мерки – и това ще бъде направено на международно ниво през следващите 18 месеца“.

Въпреки че пластмасовото замърсяване е глобален проблем, Норвегия е страната, която инициира резолюцията на ООН. „Ние намерихме микропластмаси вътре в мидите – нещо, което обичаме да ядем“, каза Хелгесен. „През януари тази година един кит от сравнително рядко срещан вид беше изхвърлен на плажа поради изтощение и просто трябваше да го убият. В корема му откриха 30 пластмасови торби“. Дори и в най-отдалечените части на земното кълбо не пластмасите изобилстват. Пластмасови боклуци има дори в изолирани райони на Антарктида.

Китай е най-големият производител в света на пластмасови отпадъци. Страната обаче е амбицирана да промени това и пое водещата роля в световен мащаб в справянето с тези екологични кризи. Междувременно служителите на администрацията на американския президент не подкрепиха решителния език на резолюцията.

Въпреки че трябва да се свърши много работа преди подписването на правно обвързващ договор за справянето с пластмасите, няколко държави вече предприеха конкретни действия. За отбелязване на подписването на резолюцията на ООН 39 държави, включително Чили, Оман, Шри Ланка и Южна Африка поеха нови ангажименти за намаляване на замърсяването с пластмаси.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*