Китай пусна на вода първия електрически товарен кораб в света

Китай вече е горд собственик на първия изцяло електрически товарен кораб в света – и вече го използва активно. Корабът е пуснат на вода при град Гуанджоу миналия месец и се движи във вътрешността на Перлената река.

Изграден от корабостроителницата Guangzhou Shipyard International Company Ltd, корабът може да пътува 80 километра, след като бъде зареден за два часа. Както бе отбелязано от Clean Techica, два часа са приблизително времето, необходимо за разтоварване на товара на кораба, докато е на док. Другите статистически данни за товарния кораб включват дължина от 70,5 метра, капацитет на акумулаторите от 2400 кВтч и скорост на движение 12,8 километра в час.

„Тъй като корабът е изцяло електрифициран, той не създава опасност за околната среда“, каза Хуан Джиалин, генерален мениджър на Hangzhou Modern Ship Design & Research Co – компанията, проектирала кораба. „Технологията вероятно скоро ще бъде … използвана в пътнически кораби“.

И макар че товарният електрически кораб е поредният един знак за промените, които настъпват в отношенията на човеците с изкопаемите горива, товарът му показва, че все още сме далеч от пълната промяна: по ирония на съдбата първият изцяло електрически товарен кораб в света в момента се използва за превозване на… въглища.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*