Франция иска европейски данък върху финансовите транзакции – за екология

Франция ще настоява за въвеждането на европейски данък върху финансовите транзакции. Със средствата от него следва да се финансира борбата срещу изменението на климата. Това заявиха в съвмстно съобщение четирима френски правителствени министри.

Данъкът може да генерира до 5 милиарда евро годишно до 2020 г. Информацията за него бе публикувана в Le Journal du Dimanche преди срещата на високо равнище в Париж в понеделник. Съвместното становище е изготвено от министъра на финансите Бруно Ле Майер, външния министър Жан-Ив Ле Драйън, министъра на околната среда Никола Хюло и министъра на висшето образование Фредерик Видал.

Министрите заявиха, че Франция вече е въвела данък върху финансовите транзакции, който помага да се финансират екологичните политики на страната. „Ще настояваме този данък да стане приложим в Европа и ще поискаме от всички да вземат участие в тези усилия солидарно“, заявиха четиримата министри.

През 2012 г. Франция въведе 0,2% данък върху покупките на акции във френски компании с пазарна капитализация от поне 1 милиард евро. Данъкът е осигурил 1,1 милиарда евро през 2016 г. и е повишен до 0,3% през настоящата година.

Франция и Германия отдавна развиват идеята за данък върху финансовите транзакции. Десет държави – Германия, Франция, Италия, Австрия, Белгия, Гърция, Португалия, Словакия, Словения и Испания – са подписали принципното споразумение за него. Преговорите обаче буксуват от 2011 г. насам, тъй като страните се борят да се споразумеят какви инструменти трябва да бъдат обхванати и в каква степен.

Френският президент Емануел Макрон заяви през юли, че ще настоява за общоевропейски данък върху финансовите транзакции, стига да е ефективен. Макрон добави, че мярката ще зависи и от това дали Великобритания ще има достъп до финансовите пазари на ЕС след Брекзит. В противен случай много фирми ще се преместят в Лондон, където подобен данък няма да се прилага.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*