Масивен спортен комплекс в Остин ще е покрит с червени фотоволтаици

Спортно-развлекателен център, захранван от слънчева енергия, ще бъде построен в Остин в щата Тексас, САЩ. Проектът предвижда в него да има стадион за професионален футбол – първи за града – както и огромна музикална арена. Проектът е на Bjarke Ingels Group и е забележителен с това, че целият комплекс ще е покрит с червени фотоволтаични панели, а покривите на отделните части от комплекса ще са разположени шахматно.

Масивният комплекс с площ от 130 000 кв. м. ще бъде разположен на изток от центъра на Остин, на терена на „Родео Остин“. Когато бъде завършен, пространството ще може да е домакин на различни спортни и музикални прояви със своите 40 000 места на стадиона за професионален спорт и 15 000 места в музикалната арена. Освен това в комплекса ще има и други спортни зали, работни помещения, младежки центрове, медицински съоръжения, конгресни пространства и изобилие от удобства.

Цялостният дизайн на сградите е вдъхновен от местните културни корени на Тексас и Остин. Използвайки подхода на Jefferson Grid, отделните сгради ще бъдат подредени в като шахматна дъска. Покривите покриви ще бъдат покрити с червени фотоволтаични панели, за да осигуряват чиста енергия – както за комплекса, така и за самия град Остин.

BIG, проектирали комплекса заедно с архитектите от местната фирма STG Design, са замислили спортното съоръжение като жизнено модерно пространство, което се вписва в уникалния характер на града. „Като колективен кампус, а не като монолитен стадион, той съчетава всички елементи на родео и футбол в нещо като село с дворове и навеси,“ казват архитектите. „Възпроизвеждайки местния характер и култура на Остин, този нов комплекс е дестинация, съставена от множество по-малки структури, събрани заедно под един покрив“.

ь

Рендери: BIG

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*