Клиентите на топлофикационни мрежи на Острова плащат по-малко за енергията

Потребителите в Обединеното кралство, свързани към топлофикационни мрежи, е по-вероятно да плащат по-малко (средно) за енергията, която употребяват – като в същото време се чувстват все така толкова доволни от отоплителната услуга. Това сочи ново правителствено проучване.

Макар да има „значителни различия“ в цените, заплащани от потребителите на топлоенергийни мрежи, осреднените цифри показват, че те плащат по-малко от потребителите на други видове топлофикационни решения. Изследването е проведено от независими изследователи от името на правителството между април и юли тази година. То е събрало повече от 5 000 отговора от потребители на топлоенергийни мрежи, запитани за удовлетвореността си от отоплителната система, цената и прозрачността на формирането на сметките и обслужването на клиентите.

Налице са известни „проблеми, които засягат сектора, и се нуждаят от решаване“. Въпреки това обаче като цяло потребителите на топлоенергийни мрежи са все така удовлетворени от своите отоплителни решения като и тези, които не са потребители на топлофикационни мрежи, а разчитат на други решения.

В момента има около 17 000 топлофикационни мрежи и схеми за централно отопление в Обединеното кралство. Някои от най-големите такива мрежи са в Шефилд, Нотингам и Олимпийския парк „Кралица Елизабет“ в Източен Лондон.

Отделът за енергийни и индустриални стратегии за бизнеса BEIS заяви, че в страната има около 5 500 квартални и 11 500 комунални топлофикационни мрежи. Зедно те осигуряват 10 TWh енергия годишно. Мрежите работят чрез извличане на топлинна енергия от централизиран източник и пренасянето й до голям брой сгради в мрежата. Нерядко този централизиран източник може да е излишната (отпадъчна) топлина от промишлено съоръжение.

На Острова топлофикационните мрежи се разглеждат като решение, което има потенциал да повиши енергийната ефективност, като същевременно допринесе за намаляване на емисиите и спестяване на разходи.

Топлофикационните мрежи са ключов елемент от правителствената стратегия за „чист растеж“, подчерта британският министър на климата и промишлеността Клер Пери. Необходима е обаче стабилна защита за потребителите, за да се гарантира доверието на клиентите към технологията, смята той. „Както сме заложили в стратегията ни за чист растеж, насърчаването на разгръщането на топлофикационни мрежи е важен начин за намаляване на въглеродните емисии и редуциране на сметките за отопление на клиентите“.

Резултатите от проучването бяха приветствани и от директора на Асоциацията за децентрализирана енергия д-р Тим Рожей. „Този доклад показва, че топлоенергийните мрежи могат да облекчат енергийната бедност едновременно с преминаването към нисковъглеродна енергийна система“, каза той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*