Споделени велосипеди без „станции“ – навярно по-добрата формула?

Споделени велосипеди, ала без „станции“ за взимане и оставяне на колелетата – това е може би по-добрата формула за развитието на споделените велосипеди, смятат учени от Центъра за изследвания на „градовете на бъдещето“ при Националния университет на Австралия. Споделените велосипеди без станции се сочат като следващото „голямо нещо“, което ще промени представите ни за градовете и за движението на хората.

Този род схеми разчитат на велосипеди, които се самозаключват и проследяват чрез GPS. Използвайки смартфон приложение, потребителите могат да вземат колелета, д ги използват и да оставят там, където им е най-удобно, близко до крайната дестинация.

Главното удобство е точно това – че няма станции. Човек може да покара колело и да го остави там, където му е лесно, без да търси докинг-станция, на която да върне велосипеда, и без да се налага да ходи пеш до мястото, към което се е устремил. Навярно това удобство е причината подобни схеми да процъфтяват във все повече градове. В австралийската столица работят 6 системи за споделени велосипеди, все без докинг-станции. Шестте оператора са Reddy Go, OBike, ofo, mobike, Earth bike и Airbike.

В ерата на смартфоните и повсеместната свързаност споделените велосипеди без станции са ново ниво на удобство и мобилност. Те са важна брънка от веригата на „мобилността като услуга“. Могат да се използват като „последна миля“ за обслужване на туристическите маршртути.

Едно от потенциалните неудобства на този подход е визуалната „неподреденост“. Там, където подобни споделени схеми процъфтяват, колелетата са навсякъде – нещо, което може да се окаже дразнещо за окото. Проблем е и изхвърлянето на стари, повредени велосипеди. В някои китайски градове има цели купища – гробища от изхвърлени споделени велосипеди от схеми без докинг-станции. Това обаче е решим проблем, казват австралийските учени – въпрос на регулация, която се договаря между общината и операторите на схеми за споделени велосипеди.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*