Нов вид двоен стъклопакет произвежда електричество

Д-р Бел и д-р Рамашер в лабораторията. Снимка: Университет Уоруик

Нов вид двоен стъклопакет, който произвежда електричество, е разработен от измислено от изследователите на Университета в Уоруик. Фотоволтаичното устройство е различно от досега познатите решения и открива нови възможности за разработване на по-модерни фотоволтаици.

Новият подход използва газ, вместо вакуум, за преносна среда за електрическата енергия. Разработката е дело на д-р Гавин Бел и д-р Йорк Рамасърс от Катедрата по физика на Уорик.

Устройството представлява по същество тънък прозорец с двоен стъклопакет. Външното стъкло е прозрачно и произвежда електричество. Вътрешният прозорец е покрит със специален материал, който действа като източник на електрони под въздействието на осветяването със слънчевата светлина – това се нарича „фотокатод“. Двете стъкла са разделени от безопасен инертен газ – аргон, точно както е при висококачествените прозорци с двоен стъклопакет. Когато слънчевата светлина огрее устройството, електроните се изхвърлят от фотокатода и преминават през газа към външното стъкло, без да се поглъщат или изгубват.

Това е съвсем различно от начина, по който действат електроните при съществуващите слънчеви панели. Системата отваря нови възможности за подобряване на методите за генериране на слънчева енергия.

„След това електроните се събират и електрическата енергия се подава към мрежата. Това може да се постигне чрез запълване с газ, а не чрез вакуум, което би било много по-рентабилно за всяко практично устройство,“ казват Бел и Рамасърс.

Тепърва предстои да се определи кой би бил оптималният материал за фоточувствителния слой на тези нови „стъклопакети“. Изследователите са предложили редица кандидат-материали – включително тънки филми от диамант, които биха били много здрави и дълготрайни. Материалът има значение и за това доколко прозрачен би бил подобен фотоволтаичен сръклопакет – прозрачността на фотокатода мжое да варира, позволявайки направата на тонирани прозорци, генериращи ток.

Сега „топката“ е в ръцете на специалистите по материалознание.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*