Пензанс стана първата в Обединеното кралство „общност без пластмаси“

Първото място във Великобритания, което официално е акредитирано като „общност, свободна от пластмаси“, е Пезанс. Постижението е част от нова кампания на Surfers Against Sewage (SAS), която провокира близо 100 селища на Острова да да започнат работа да ограничат използването на пластмаси.

Наскоро стартиралата инициатива „Крайбрежие без пластмаса“ определя пет насоки, които общините следва да спазват, за да ограничат потреблението на пластмасови опаковки за еднократна употреба – водещ причинител на замърсяване на морските местообитания. Това включва формиране на общностна „група за наблюдение“, работеща с местния бизнес, за да насърчи замяната на пластмасата за еднократна употреба с устойчиви алтернативи. Наред с твоа са предвидени стъпки за образоване на хората относно щетите от замърсяването с пластмаси и организиране на инициативи, ръководени от общността.

Пензанс стана първата общност, която ще бъде акредитирана като „крайбрежна общност без пластмаса“, след като градският съвет подкрепи предложението, подкрепящо инициативата по-рано този месец.

Местният екип на SAS е помогнал на 13 местни фирми в града да отстранят три или повече вида пластмасови изделия за еднократна употреба.

„Може да сме постигнали статут на „крайбрежна общност без плпастмаса“, но работата не спира тук“, каза лидерът на инициативата в Пезанс – Рейчъл Йейтс. „Имаме тримесечна среща по-късно тази седмица и – освен че ще празнуваме – ще определим нашите цели за следващата година“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*