„Вила S“ произвежда повече енергия, отколкото консумира

Сметките за ток са спомен от миналото за обитателите на „Вила S“ – енергийно позитивна къща в Западна Холандия, построена да замени бивша постройка от 60-те години. RAU architecten са проектирали новия дом, захранван от слънцето, обхващайки околните дюни и горския пейзаж чрез големите прозорци. Фокусът на архитектите върху устойчивостта обхваща и материали, включващи сертифициран от FSC дървен материал и „материали без емисии“.

Облицована в черна дървесина, „Вила S“ е кубчеста сграда, прорязана от прозорци с различни размери. Красивата борова гора в северозападната част на имота е обусловила разположението на прозорците и последователността на закритите пространства. „Преходът към тази гора е постепенен, плавно се преминава от частно към обществено“, пише архитектите. „Важно качество в дизайна е последователнността на различни пространства, всяко с изглед към гората, но на всяко място тя се усеща по различен начин“.

Приземният етаж е отчасти потънал и съдържа сауна, офис, стая за гости и зимна градина, която се отваря към дневната по-горе през стълбище. Първият етаж включва също трапезария, кухня и стая за игри. Спалните са разположени на втория етаж. Големите прозорци получават достатъчно естествена светлина, която отскача от отражателните, светло оцветени стени, и формира изкусителни гледки към басейна, градината и гората.

Освен със слънчеви панели, домът е оборудван и с готварска печка за производство на енергия. Бетонната плоча под пода на етажа осигурява топлинен комфорт и е допълнена от нискотемпературна климатична система.

Снимки: Marcel van der Burg

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*