Руски завод за преработка на ядрено гориво изпуснал Рутений 106 есента

Старши служител на руската станция за преработка на ядрено гориво в Маяк, заподозряна, че е виновна за пика на радиоактивност над Европа тази есен, заяви в сряда, че регистрираният във въздуха изотоп се явява част от производствения цикъл на централата, но че отчетените нива са незначителни.

През септември над Европа бе засечено повишено ниво на радиоактивния Рутений 106. Първите данни дойдоха от измервателни станции в Централна Европа, а френските ядрени специалисти картираха движението на облака и изчислиха, че то идва от Русия, от района на южен урал. Миналия месец руски представители съобщиха, че радиоактивният материал е произлязъл от района близо до ядрената централа Маяк в Урал. Заводът за преработка заяви, че “от много години“ не добива такъв изотоп и че не е извършвал други операции с него, които могат да доведат до изпускането му в околната среда.

По време на виртуална пресконференция вчера Юрий Мокров, съветник на генералния директор на завода в Маяк, заяви, че Рутений 106 „се явява рутинно“ по време на преработката на отработено ядрено гориво. Мокров обаче настоява, че заводът не е източник на “големи течове”. По думите му, заводът не произвежда изотопа целево и емисиите, които генерира, са толкова незначителни, че “можем да го видим само в комина”.

Руски експертен екип, изпратен да разследва изтичането, не е успял да идентифицира откъде идва изотопът. Екипът обаче твърди, че въпросният Рутений 106 може да идва от сателит, който е слязъл от орбита и се е разпаднал в атмосферата. Комисията заяви миналата седмица, че задълбочена им проверка в завода в Маяк не е установила нарушения на безопасността.

Маяк, разположена в руския район Челябинск, е мястото на една от най-тежките ядрени аварии в света на 29 септември 1957 г., когато експлодира резервоар за ядрени отпадъци. Това замърсява 23 000 квадратни километра територия и налага евакуацията на 10 000 жители от съседните региони.

1 коментар

  1. Е тъкмо малко да се поосвежим, че от Чернобилско време позадрямахме. И за поредн път да докажем, че руският атом е най-мирен и даже здравословен.Радиационната обстановка е нормална другари, казаха го другарите от БАН.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*